Al werkend leren, leerlingen van Bio3 LTI Oedelem (donderdag 5 oktober 2017)


Elke week gaan leerlingen van het LTI Oedelem een namiddag “praktijkervaring opdoen” in een Meetjeslands natuurgebied om te helpen bij opdrachten die een meerwaarde kunnen zijn bij hun opleiding. Zo komen ze al verschillende jaren meehelpen in het Maldegemveld om kleine maar ingrijpende beheerwerkjes uit te voeren. Op die manier kunnen ze de theorie toetsen aan de praktijk. Onder begeleiding van vrijwilligers van de afdeling om de werkjes in goede banen te leiden, na wat uitleg over het hoe en waarom die werkjes moeten uitgevoerd worden kunnen ze de handen uit de mouwen steken
Twee opdrachten hebben we voor hen:
1. een groepje van 3 leerlingen spitten met een spade de woekerende exoot “Amerikaanse vogelkers” (bospest) met wortel uit. Gek genoeg zijn hier twee meisjes voor te vinden.
2. 9 leerlingen om de jonge berkenopslag en dennen op een heideperceel met een grote snoeischaar af te knippen.
De weersvoorspellingen waren juist: veel wind, bewolkt en buien maar opklaringen in de namiddag… en inderdaad de lucht klaarde op, de zon kwam voorschijn.
Aan de techniek om met een spade “echt goed te werken” dient nog wat geschaafd te worden. De spierkracht moet nog groeien (zeker bij de meisjes) en de werktechniek om de rug zoveel mogelijk te sparen, wat dieper door de knieën te buigen, zal de ervaring wel bijbrengen. Op het heideterrein worden alle leerlingen op één rij naast elkaar geplaatst. Op die manier wordt er overzichtelijker gewerkt en kunnen ze nog met elkaar praten en plezier maken tijdens het werken.
De zon en de inspanning zorgde ervoor dat al snel de warme sweaters uitgedaan werden. Er werd zeer efficiënt én snel gewerkt. Daarbij hadden ze nog tijd om grapjes te maken en te lachen. Nog voor het einde van hun werktijd waren méér berken geknipt dan wij gehoopt hadden. Een bruine kikker kwam net op tijd om een einde te maken aan dit werkmoment. Nog wat uitleg om het verschil tussen kikker en pad toe te lichten. Maar van al de werken krijgt een mens dorst: de “bijzonder lekkere bio-appelsap” en water lonkte. Nog even omkijken naar het gepresteerde werk: blijkbaar waren ze zelf verwonderd dat zij zoveel werk verzet hadden.
DANK U WEL
Tot de volgende keer!

PICT0002 PICT0003
PICT0004 PICT0007
PICT0008 PICT0010
PICT0011