Paddenstoelenwandeling Drongengoed (zondag 4 oktober 2015)


Gezellig wandelweertje, we waren dan ook met zo’n 25 deelnemers voor onze jaarlijkse paddenstoelenwandeling in het Drongengoed. Het was voorbestemd, we zouden er ditmaal geen wauw-gevoel aan over houden, wat nauwelijks een weekje eerder wel het geval was. Daarvoor was het de voorbije periode te droog geweest.
Onze eerste paddenstoel was meteen eentje van de fotogeniekste soorten waar iedereen wel elk jaar naar uitkijkt in de herfst, de Vliegenzwam. Geen mens die opkeek naar die berkenheksenbezem die op de stam in hogere regionen van de waardboom van eerstgenoemde soort was te zien. Zelfs een heel mooie plooivoetstuifzwam in de directe omgeving, zoals je ze ook maar zelden te zien krijgt, vergaat in het niets bij het zien van de vliegenzwam. Deze is een schoolvoorbeeld van wat er zo al aan een paddenstoel te zien kan zijn: een uitgespreide hoed met witte wratten, plaatjes, een ring om de steel en een beurs aan de basis er van. Zo weet je al meteen dat je in de gevaarlijke groep van de knolzwammen zit. Meerdere soorten, ook deze, zijn giftig tot zeer giftig. De Witte satijnvezelkop, even verder is dat ook en de rodekoolzwam heeft ook al een minder betrouwbare reputatie wanneer deze voorkomt op verontreinigde substraten. Denk vooral niet dat dit in het Drongengoed niet zou voorkomen. We worden dan toch een beetje verwend want hier staan een paar pagemantels bij een douglasspar. Enig mooi is deze gordijnzwam en hij heeft zowaar zijn naam niet gestolen. Een doolhofzwam verraadt zijn nog nauwelijks zichtbare gastheer en de donzige melkzwam weet alweer een berkenboom zijn diensten aan te bieden, wat eigen is aan mycorrhizasoorten of symbionten. Een phallus impudicus heeft zijn beste tijd wel gehad.
Naaldhout levert op dit moment het meeste soorten. Gele ringboleet is een eerder algemene soort bij lariks wat van de zeer zeldzame lariksspijkerzwam niet kan gezegd worden. Toch vinden we deze op een drietal plaatsen in het Drongengoed. Een gepast beheer draagt bij tot het voorkomen van bepaalde soorten. Zo is gebleken dat het afschrapen van de strooisellaag, onder deze lariksbomen, een gevoelige uitbreiding heeft te weeg gebracht van de holsteelboleet. Deze soort is voor het eerst ook op een tweede plaats in het Maldegemveld opgedoken. Dennenvoetzwam en een meute Koeienboleten bij naaldhout, Berkenboleet en Rimpelende melkzwam bij berk is ons deel. Op een verhoogde, met grassen en planten overgroeid betonbrokkenpad staat Witte kluifzwam en spitsschubbige parasolzwam. Op zaagsel staat gewone donsvoet en in de omgeving ook langsteelfranjehoed. Een eenzame slijmzwam vindt zijn meerdere in de vele zwavelkopjes en dennenvlamhoed die hier en daar op oude stronken en grabbelhout te vinden zijn.
Het mocht dus wel een beetje meer zijn. Het mag best eens regenen al hebben we dit het liefst tijdens de nachtelijke uurtjes.

032 087
089-kleverig-koraalzwam 099
Kleverig koraalzwam
Dennenvoetzwam Doolhofzwam1
DennenvoetzwamDoolhofzwam
Doolhofzwam2 Hazenoor
Doolhofzwam Hazenoor
Holsteelboleet1 Holsteelboleet2
HolsteelboleetHolsteelboleet
Krulzoom Pagemantel1
Krulzoom Pagemantel
Pagemantel2 Plooivoetstuifzwam
Pagemantel Plooivoetstuifzwam
Rode-koolzwam Vliegenzwam
Rode koolzwamVliegenzwam