Natuur- en landschapswandeling (zondag 3 januari 2016)


De eerste zondagmorgenwandeling in het nieuwe jaar. De eerste gidsbeurt...
Met een beperkt groepje van 9 frisse neuzen gaan we op pad.  Dit wordt nog een uitdaging voor mij, want er zit een plantenexpert bij en twee mensen die een cursus natuurgids volgen. Dat Etienne uitgerekend nu met een pijnlijke keel niet aanwezig kan zijn!  Daar gaat mijn back-up.
Vanop de Krakeelparking spotten we een koppel buizerds die in het grasland achter de wachtweide van de schapen aan het foerageren zijn. Na wat algemene info over natuurpunt, Maldegemveld en Drongengoedbos, gaan we het bos in. We volgen de waterbergingswerken, via de rabatten naar de Prinsevelddreef. Daar zien we een groep van 15 opgeschrikte reeën onze kant uitkomen. Omdat we tegen de wind in staan, merken ze ons zeer laat op. Dan maar het berkenbosje instuiven om via de Lange dreef over de Ede in het bos te verdwijnen. Een tweede groep wordt ter hoogte van de Dwarsdreef in omgekeerde richting gespot.
Ondanks de uitgebloeide heide, kan toch noch het verschil tussen dop- en struikheide getoond worden. Ook de nestopening van de zwarte specht wekt verwondering op.
Het voor en na uitzicht en belangrijkheid van het verwijderen van exoten kan ook mooi gezien worden. Kabouters zijn bezig met dennen uit te trekken waar de heide ten volle oprukt. In het najaar zal hun werk beloond worden met een purperen tapijt van heide.

IMG_20160103_093713 IMG_20160103_104445