Grote klusjes, kleine klusjes (mei 2022)


Broedseizoen, april en mei, elke natuurliefhebber weet dan meteen “vermijd verstoring in de natuurgebieden”.
En vrijwilligers in een natuurgebied hebben vaak thuis ook een moestuin, dat komt dan goed uit want ook daar is dan veel te doen.
Toch zijn er altijd klussen die uitgevoerd worden, zoals de klimop (in de loods) kortwieken, of de doorgang naar ons composttoilet vrijhouden, of de haag in de dreef al wat korter zetten.
En soms is de klus vlakbij het wandelpad of in een dreef waar toch al veel mensen-passage is.
Daarom ook dat we de leerlingen van het LTI Oedelem in een dreef lieten werken, Amerikaanse bospest uitspitten. Na vele jaren doorgedreven uitspitten kunnen we nu eindelijk spreken van “aldaar meer kansen voor inheemse natuur”, ook al zal elk jaar opnieuw die woekerende exoot tevoorschijn komen. Voor de leerlingen is het ook een leerproces: zij gaan elke week in een ander natuurgebied helpen en maken zo kennis met meerdere natuurgebieden en wijzen van “natuurbeheer”.
En voor het 10de jaar op rij werd terug de locatie van de exoot “Japanse duizendknoop” gecontroleerd. De 64ste controle sinds de start van de bestrijding. Of het ons zal lukken om er vanaf te geraken op 20 jaar blijft een vraagteken. Sinds het 8ste jaar leggen we het zeil nog éénmaal per jaar open en verwijderen we de witte zeer krachtige scheuten, het waren er dit jaar zes, we blijven volhouden.
Een dank-je-wel aan elke vrijwilliger.

IMG_1480 IMG_1148
IMG_1473 IMG_1343
IMG_1475 IMG_1352
IMG_1351 IMG_1347