Herfstwandeling verpest door zwerfvuil (13 november 2022)


DE NATUUR IS GEEN VUILNISBAK !!!
Een rustgevende wandeling in de natuur doet wonderen. Iedereen weet nu toch al via allerlei kanalen dat de natuur heelt en de mensen gezond houdt, zowel geestelijk als lichamelijk.
Wat echter op de gezondheid en ergernis van vele natuurminnende wandelaars werkt, is dat sommige mensen er geen moeite mee hebben om overal afval achter te laten. Dit werkt dan weer aanmoedigend om nog meer afval erbij te dumpen.
Baasjes van honden tonen weinig respect, zowel voor de natuur, voor medewandelaars als voor alle vrijwilligers die in het gebied werken, om achteloos het poepzakje van hun hond, hetzij in de struiken te smijten, hetzij achter een boom te verstoppen, hetzij gewoon zichtbaar voor iedereen te dumpen in een bijenhotel.
Papieren zakdoekjes, achtergelaten na een plasje, liggen verspreid in het gebied. ’t Zal toch wel verteren’ is waarschijnlijk de gedachtegang. Net als bananenschillen, resten van appels of ander fruit.
Blikjes verteren ook niet, ondanks dat de inhoud ‘natuurlijk gebrouwen’ is.
Om nog maar te zwijgen over achteloos weggesmeten afgedrukte wandelplannetjes, uitleg hoe de verdere wandeling verloopt of gelijk welk ander papier.
Wie draagt er in een natuurgebied een masker? Vogels raken verstrikt in het elastiekje en sterven een langzame dood. Denk hier misschien aan bij een volgende wandeling.
Ook al eens gedacht aan de mensen die dit ‘mogen’ opruimen? Veel plezier beleef je hier niet aan.

DSCN1469 DSCN1460
DSCN1464 DSCN1463
DSCN1472 DSCN1467
DSCN1459 DSCN1458
DSCN1457 DSCN1466
DSCN1473 DSCN1470
DSCN1465 DSCN1468
DSCN1462