Beheermoment in het Maldegemveld (15 december 2021)


Daar was laatst een meisje loos… zij wou gaan varen, zij wou gaan…, maar neen! zij vond 3 sterke kerels om te helpen in ’t natuurgebied Maldegemveld met het uitspitten van Amerikaanse vogelkers. De herfst en winter is daar een zeer geschikt moment voor met het minst verstoring van het kwetsbare leefgebied voor inheemse wilde fauna en flora o.a. heide.
‘k Liet ze beginnen aan de lichtrijke en moeilijke kant. ’t Bleek lastiger dan vermoed, elk jaar een beetje, moet lukken denk ik dan… en dan hebben ze de moeilijkste zone nog niet gezien met zeer veel geknotte zaadbomen welke 3 x per jaar zullen moeten geritst worden vooraleer de wortels voldoende zijn uitgeput om ze daarna uit te graven, een 10-jaren plan… Gemotiveerden mogen zich melden, bos-picknick steeds inbegrepen.
‘k Liet ze na onze “bospauze” dan toch maar verder werken op het gemakkelijkste stuk met mulle bosgrond, met 1 of 2 spadesteken kreeg je daar nu zeer gemakkelijk de jonge bospest uitgespit.
Voor de kleine bospestjes, die je nu kunt opmerken tussen de vele “bramen-op-retour”, had je zelfs geen spade nodig. Op deze zone gingen we aanvankelijk hulp krijgen van het LTI in Oedelem - “een leer- en werkmoment te velde” voor de leerlingen - maar covid-veiligheid verhinderde dit.
De jonge bospest herkennen en geen verkeerde struik of boompje uitspitten was deze keer niet moeilijk. Bij een eerdere verkenning wou ik lintjes hangen aan elke struik/boom die niet mocht uitgespit worden… maar die waren er niet. De Amerikaanse vogelkers deed zijn reputatie daar eer aan… zodanig snel groeien dat zij alles overwoekeren en anderen weinig kansen krijgen.
’t Was een deugddoend werkmoment met ideale weersomstandigheden welke we afsloten met een “bos-picknick”, nog een andere klus afwerken, materiaal opkuisen en tevreden naar huis.
Een liedje als dank zingen mocht ik niet… verstandige kerels!

IMG_0145